Dečija stomatologija

Prva poseta zubaru

Dečiji zubar treba da se poseti u ranom periodu nicanja zuba i to je od velikog značaja za dalju negu i pravilan razvoj zuba. Preporuka je da prvi put na stomatološki pregled roditelj dovede dete najkasnije 6 meseci po nicanju prvog mlečnog zuba.

Dete u tom periodu još uvek ima potpuno zdrave mlečne zube i ova poseta dečijem zubaru se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece.

Dok beba još nema nijedan zubić, treba započeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom, namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza.

Kada se pojavi prvi zubić u ustima, počinje se i sa njihovim pranjem, malom i mekanom četkicom prilagođenu uzrastu deteta, u početku bez paste za zube. Dete ne sme da ode na spavanje bez temeljnog pranja zuba!

Pranje zuba kod dece

Savet je da se detetu peru zubi posle svakog obroka ali je najvaznije pranje zuba pred spavanje. ­Karijes na mlečnom zubu prvi će uočiti stomatolog i pravovremenom reakcijom sprečiti napredovanje karijesa koji kasnije može dovesti do bola i gubitka mlečnog zuba koji je neophodan za čuvanje mesta stalnom zubu.

  • Prvi stalni zub niče oko šeste godini, i to je prvi stalni kutnjak (šestica). To je ujedno i zub koji se najčešće kvari te je potrebno onemogućiti razvoj karijesa zalivanjem fisura. Fisure ovih zuba zalivaju se odmah po nicanju bez prethodne preparacije. Ova procedura je u potpunosti bezbolna i brza.
  • Neophodna je redovna kontrola zuba, po mogućstvu na svaka tri meseca.