Parodontolog – Lečenje paradentoze

Uspešno lečimo sve vrste bolesti desni. Ukoliko imate problema sa desnima, veoma je važno ko je vaš izabrani parodontolog. Veliko iskustvo iz oblasti parodontologije, omogućilo nam je da našim pacijentima pružimo najbolje moguće lečenje. Od samog osnivanja stomatološke ordinacije “Dentio” u Novom Sadu, u sklopu našeg tima imamo stalno zaposlenog parodontologa. Veliki broj pacijenata ukazao nam je poverenje, budite i vi jedni od njih. Pregled i mišljenje su besplatni!

Paradentoza lečenje

Parodontologija predstavlja oblast stomatologije koja se bavi izučavanjem osobina potpornih tkiva zuba, kao i bolesti i stanja koja utiču na njih. Potporna tkiva se sastoje iz cementa (tvrda zubna struktura kojom je obložen koren zuba), alveolarne kosti (koštana struktura u koju su usađeni zubi), periodoncijuma (vlakna orijentisana u različitim pravcima koja predstavljaju vezu između zuba i alveolarne kosti, oni amortizuju sile, prenose ih na kost i deluju stimulativno) i gingiva (desni koje oblažu koštane strukture).

Parodontopatija, poznatija i kao paradentoza, predstavlja bolest koja nastaje kao posledica različitih ortodontskih nepravilnosti, loših protetskih nadoknada, neadekvatnih plombi, zubnog kamenca, nepravilnim održavanjem higijene zuba. Za glavnog uzročnika parodontalnih bolesti smatra se dentalni plak. GINGIVITIS

Osnovne intervencije koje sprovodimo u procesu lečenja i preventive bolesti potpornog aparata zuba jesu: uklanjanje zubnog kamenca uz pomoć UZ aparata, uklanjanje mekih naslaga air brush-om, četkicama, gumicama, polirima i obrada parodontalnih džepova kiretama.

Estetske korekcije desni

Parodontolog se ne bavi samo parodontopatijom nego rešava i neke estetske nepravilnosti desni kao što su prenaglašene (spuštene) desni ili povučene desni.

Kada su desni spuštene, one skraćiju krunicu zuba tj. vidljivi deo zuba. To se rešava hirurškom procedurom koja se zove produženje kliničke krune zuba. Može da se radi na samo jednom ili više zuba kao što je prikazano na slici. Samom tom procedurom zubi izgledaju lepši. Nekada se to radi i kao priprema za protetski rad.

Povučene desni ili recesija gingive može biti samo na jednom zubu ili više njih. Uzroci su razni, a posledica je ogoljen vrat zuba koji je osetljiv na hladno najčešće, a i narušena je estetika zubnog niza. Tretman podrazumeva pronalaženje uzorka povlačenja desni i ako je moguća hirurška terapija vraćanja desni na prvobitni nivo ili prevencija daljeg napredovanja recesije.