Snimanje zuba

Snimanje zuba podrazumeva pravljenje dentalne slike vaših zuba, koje zatim naši stomatolozi koriste pri proceni zdravlja vaših zuba. Ovi snimci se prave koristeći nizak nivo radijacije, kako bi se napravila slika unutrašnjosti zuba. Na taj način identifikujemo probleme kao što su karijes, problemi sa korenom zuba, i propadanje zuba.

U stomatološkoj ordinaciji “Dentio” postoje dva aparata za snimanje zuba Gendex 8500DDE i Gendex expert DC. Gendex 8500 DDE- Koristi se za snimanje ortopana tj. snimka koji prikazuje gornju i donju vilicu sa svim zubima, oba vilična zgloba i sinusne šupljine gornje vilice. Na njemu se mogu uočiti stvari koje se ne vide pri stomatološkom pregledu kao što su: umnjaci koji nisu iznikli, ciste poreklom zuba, tumori, infekcije korena zuba, parodontalni džepovi, resorpcija kosti, neiznikli zubi i drugo.

Zašto je snimanje zuba potrebno

Ukoliko nemate nikakvih problema sa zubima, snimanje zuba se uglavnom vrši jednom godišnje. U suprotnom se radi po potrebi i po nalogu vašeg stomatologa.

Faktori koji utiču na to koliko često možete snimati zube:

  • Starost
  • Trenutno zdravlje zuba
  • Simptomi oralnih bolesti
  • Istorija gingivitisa i karijesa

Ako ste novi pacijent, vaš zubar će verovatno insistirati da uradite snimanje zuba, kako bi dobio jasnu sliku o tome kakvo je zdravlje vaših zuba. Ovo je posebno bitno ukoliko nemate snimke zuba od prethodnog stomatologa.

Snimanje zuba kod dece

Deca mogu češće snimati zube, zato što, na taj način, zubari mogu pratiti razvoj njihovih zuba. Ovo je takođe bitno, zato što im može pomoći da donesu odluku o tome kada mlečni zubi moraju biti izvađeni, kako bi se sprečile potencijalne komplikacije.

Zračenje prilikom snimanja zuba

Zračenje kojem se izlaže pacijent prilikom snimanja svedeno je na minimum zahvaljujući aparatima najnovije generacije koje koristimo i obaveznom upotrebom zaštitine olovne kecelje. Trudnice treba da napomenu da su u drugom stanju, jer se tada ne preporučuje izlaganje rendgen zracima. Snimak se izrađuje na CD-u ili na fotopapiru. Gendex expert DC- koristi se za pravljenje retroalveolarnih ili drugačije rečeno malih snimaka.

Ovi snimci zahvataju regiju od oko 4 zuba. Doza zračenja kod ovih snimanja je izuzetno niska i manja nego kod snimanja ortopana. Vrstu snimka koji vam je potrebna odlučuje isključivo vaš stomatolog.