Popravka zuba

Bezbolna popravka zuba i vađenje zuba u Novom Sadu, u našoj ordinaciji, vršimo dugi niz godina. Primenjujemo savremenu tehnologiju koja u kombinaciji sa dugogodišnjim iskustvom pruža našim pacijentima najbolju moguću uslugu.

Konzervativna stomatologija

Popravka zuba pripada oblasti konzervativne stomatologije koja se bavi izučavanjem i lečenjem kako urođenih mrlja na vidljivim delovima zuba (aplazije, hipoplazije, displazije) tako i stečenih oštećena kao što je karijes. Naš zadatak je da na vreme otkrijemo karijes, sprečimo njegov razvoj i nadoknadimo izgubljeni deo zuba ukoliko dođe gubitka određenih delova.

Skidanje karijesa

Kod nas u stomatološkoj ordinaciji “Dentio” posebnu pažnju poklanjamo ranom otkrivanju karijesa, obuci za održavanje adekvatne higijene i redovnim kontrolama. Karijes u ranoj fazi nema izražene simptome izuzev povremenog bola na hladno i slatko. Rano otkrivanje karijesa omogućava nam da uz minimalan gubitak zubne supstance, bezbolno zaustavimo razvoj karijesa i očuvamo funkciju zuba. Zub se preparipše, karijes se u potpunosti uklanja sa obolelog dela zuba, a zatim se izgubljeni deo zubne strukture nadoknađuje plombama.

Kada se karijes ne otkrije pravovremeno bakterije uzrokuju zapaljenje zubnog živca ili tkiva kosti oko korena. Zub u ovoj fazi najčešće ima izražene simptome u vidu spontanog bola bez ikakvog nadražaja, oticanja desni i predela oko zuba, pojavljivanje fistula (belih bubuljica) iznad vrha korena zuba. U retkim slučajevima može da prođe bez simptoma pa stomatolog uočava problem uz pomoć rendgen snimka.

Ovakav zub zahteva čišćenje i dezinfekciju kanala korena odnosno endodontski tretman. Čišćenje kanala korena se može vršiti mašinski ili ručno iglicama u zavisnosti od mogućnosti i procene našeg stomatologa. Nakon čišćenja i ispiranja kanala korena sledi njegovo punjenje specijalnim pastama i gutaperka poenima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren. Na taj način se otklanjamo mogućnost ponovnog naseljavanja bakterija unutar zuba i ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posledicama.