5 glavnih razloga za redovnu posetu stomatologu!

“Loše navike dnevne higijene mogu dovesti do bolesti desni, propadanja zuba i lošeg zadaha.” Svi znamo da treba redovno da posećujemo zubara, ali koliko zaista ozbiljno shvatamo higijenu zuba?

1. Zdrave desni

Loše dnevne navike zubne higijene mogu da dovedu do bolesti desni – bolnih desni koje krvare, lošeg zadaha i ako to dugo potraje, do gubitka zuba. Prevencija svega ovoga jeste glavni prioritet stomatologa.

Kako da znam da li dobijam bolest desni?

Rani znak jeste prisustvo krvi u ispljuvku nakon četkanja zuba ili korišćenja konca. Preporučujemo da perete zube sa četkicom ili čistite koncem najmanje dvaput dnevno i da idete redovno na pregled i kod zubara. Stomatolog će ukloniti kamenac i ispolirati vaše zube, uklanjajući bilo kakve naslage kamenca koje vam iznova i iznova ostaju. Ovo je nešto što svakako ne možete uraditi kod kuće.

“Ali, ja redovno perem i čistim koncem, dakle sve bi trebalo da bude u redu?”

Čak i ukoliko imate odličan režim oralne higijene i fanatik ste u vezi s tim, još uvek treba da posetite zubara, jer svako ima poteškoće da dopre do određenih delova u ustima za koje stomatolog poseduje alatke kako bi dohvatio i očistio bolje nego vi sami.

2. Loš zadah

Ima samo nekoliko stvari gorih od lošeg zadaha, i često vi ste poslednji koji to saznaju, ali stomatolog će biti iskren s vama. Halitozu uglavnom izazivaju bakterije koje se kriju iza ivice desni. Rutinske posete zubaru će pomoći da on/ona ukloni bakterije koje izazivaju tu bolest i takođe će vam objasniti kako da to kontrolišete kod kuće.

3. Belji osmeh

Neka dnevna hrana i pića, kao i duvanski dim, blagovremeno, ostavljaju mrlje na vašim zubima. One su uglavnom na površini vaših zuba i mogu da se uklone profesionalnim uklanjanjem kamenca i poliranjem.  Pranje zuba četkicom ih neće umanjiti i ukloniti, a neke paste za zube za izbeljivanje mogu ustvari načiniti štetu vašim zubima, i za posledicu ih učiniti sklonijim mrljama nego ranije. Ali vaš stomatolog može ukloniti mrlje i može čak izbeliti vaše zube u odnosu na to kako su prethodno izgledali uz pomoć tretmana kao što je vazdušno poliranje (peskiranje).

pregled kod zubara

4. Rano otkrivanje

Rutinske posete zubaru pružaju vam dodatnu šansu za posmatranje i održavanje vaših zuba i desni. Pored održavanja vaših zuba bleštavo čistim, vaš stomatolog je na oprezu sa ranim znacima oralnog karcinoma, propadanja, lomova, gubitka plombi… Zakazivanje redovnog pregleda je važno ulaganje u vaše sveukupno zdravlje zuba, a kod nas je takav pregled besplatan.

5. Dobra dentalna higijena pruža vam samopouzdanje

Zdrava, čista usta i široki osmeh čine čuda za vaše samopuzdanje, bilo da razgovarate sa ljudima, smejete se, a pogotovo ljubite.

Najbolje kod redovnih pregleda jeste to što vam mi možemo pružiti informacije koje su vam potrebne, kako biste imali zdrava usta i što će za posledicu imati da nas ne viđate toliko često.

Svačije iskustvo je različito, ali mi preporučujemo da posetite stomatologa barem dvaput godišnje. Ukoliko ga neko vreme niste posetili, vaša usta će vam biti zahvalna na zakazivanju termina već danas!

Zakažite pregled kod stomatologa već sada!