Pet načina uz pomoć kojih ćete naučiti dete da pere zube

Pranje zuba najmanje dva puta dnevno jedan je od najvećih izazova sa kojima se roditelji suočavaju gotovo svakodnevno. S obzirom na to da je pranje zuba jedna od osnovnih navika koju deca moraju razviti još dok su mala, jasno vam je koliko je redovno pranje zubića zapravo neophodno kako se deca u budućnosti ne bi suočila sa ozbiljnim problemima sa zubima.

kako motivisati dete da pere zube

Razvijanje dobrih navika može obezbediti deci dobar put ka oralnom zdravlju tokom čitavog života. Problem je, međutim, što redovno pranje zuba deci nije prirodno, jer im je i dalje prilično teško da uspostave dnevnu rutinu. Na sreću svih nas, postoji dosta načina koji nam mogu pomoći u tome da motivišemo decu da peru zube ali i da uživaju u tome!

S obzirom na to da deca najčešće neće biti voljna da obave ovu aktivnost, potrudili smo se da vam u ovom tekstu predočimo nekoliko načina uz pomoć kojih ćete uspeti da ih zadržite bar dva minuta ispred lavaboa. Hajde da vidimo šta roditeljima može pomoći.

1. Neka vaše dete bira

Izbori, izbori… U njima svako uživa, zar ne? Tako i deca, koja vole osećaj kada im se daje šansa da biraju između nečega, bez da im se bilo šta nameće. Zato vam iz ličnog iskustva savetujemo da dozvolite svom detetu da ima osećaj kontrole, bar kada je ova aktivnost u pitanju. Slobodno dozvolite svom detetu da samo izabere pastu za zube, četkicu ali i ukus paste.

Pogledajte još: Nevidljive proteze za zube

Postoji toliko mnogo šarenih četkica za zube i vrsta pasti koje možete izabrati. Vaše dete može da odabere četkicu za zube sa omiljenim likom iz crtanog filma, Diznijevom princezom, Nindža kornjačama ili čak Patrolnim šapama.

Arome paste za zube dizajnirane da privlače decu takođe čine oralnu negu uzbudljivijom! Dečja pasta za zube dolazi u raznim ukusima, uključujući žvaku, čokoladu i jagodu. Uz niz dostupnih pasti za zube koje su prilagođene deci, vaše dete će sigurno pronaći ukus koji mu se sviđa.

Zabavna četkica za zube u kombinaciji sa omiljenom pastom koja je po njihovom izboru pomoći će vam da motivišete decu da peru zube i održavaju oralnu higijenu. Na ovaj način, dete će se radovati jer će zapravo koristiti stvari koje je samo izabralo i tako će početi da uživa u rutini nege zuba.

2. Učinite pranje zuba prijatnim iskustvom

Niko nikada nije rekao da morate da perete zube u apsolutnoj tišini. Stomatološka ordinacija “Dentio” kao i svi naši stomatolozi bi se nesumnjivo složili sa činjenicom da redovno pranje zuba treba da bude pozitivno iskustvo za dete. A kako ćete u tome uspeti? Pustite omiljenu muziku ili pesmu vašeg deteta dok pere zube.

Dozvolite detetu da pere zube dok pleše uz omiljenu pesmu ili čak ponesite omiljenu igračku vašeg deteta koja će vam poslužiti kao “publika”. Slobodno “operite zube” i omiljenoj lutki vaše male princeze.

deca i pranje zuba

Takođe, ako vaša deca peru zube uz pesmu, podstaći ćete ih da peru zube tačno vreme. Stomatolozi preporučuju pranje zuba najmanje 2 minuta. Slušanje pesme će pomoći da vreme proleti! Vaša deca će se oduševiti! Znate, igranje sa dečjom maštom i njeno uključivanje u rutinu zuba može učiniti ovo iskustvo zaista prijatnim.

3. Pretvorite pranje zuba u igru

Deca vole da se igraju. Zašto onda ne biste pretvorili pranje zuba u igru koja će uskoro postati omiljena aktivnost vašeg mališana?

Mogli biste da smislite priču o tome zašto moraju da peru zube. Možete im, na primer, reći da se njihova četkica za zube pretvara u superheroja koji može da se bori protiv čudovišta zvanog karijes! Možete uporediti četkicu sa omiljenim junakom vašeg klinca. Mogućnosti je mnogo, potrebno je samo pustiti mašti na volju.

4. Kreirajte sistem nagrađivanja

Ponekad vašoj deci treba samo mali podsticaj da operu zube. Pokušajte da napravite sistem nagrađivanja kako biste olakšali čitav proces i sebi a i njima. Možete da napravite grafikon nakojem će vaše dete zalepiti nalepnicu nakon što opere zube.

Pogledajte još: Folije protiv škripanja zuba

Onog trenutka kada grafikon bude pun nalepnica, nagradite svoje dete. I u ovom slučaju, vi kao roditelj morate biti dosledni i morate ispoštovati obećano.

5. Neka pranje zuba bude zajednička aktivnost

Mala deca vole da imitiraju ponašanje svojih roditelja. Zato i vi morate redovno prati zube. Dete se ugleda na roditelje i usvaja ono što vidi, zar ne? Dakle, morate “dozvoliti” detetu da vas vidi kako perete zube, nakon čega ćete ga pozvati da vam se pridruži u tome.

Slobodno dozvolite svom detetu da vam opere zube, a zatim vi operite njegove.

Ovo je ujedno zajedničko vreme koje je kvalitetno provedeno. Ne samo da se brinete o oralnoj higijeni već se i povezujete sa svojim detetom. Znate, potrebno je samo 2 minuta za pranje zuba, ali ta 2 minuta mogu ostati upamćena zauvek!

Stomatološka ordinacija “Dentio” nudi razne stomatološke usluge za sve uzraste. Pomažemo da osmeh vaše dece bude srećan i zdrav tako što nudimo pažnju i sveobuhvatnu stomatološku negu zuba vašeg deteta. Obezbedite sjajnije osmehe za celu porodicu! Posetite stomatološku ordinaciju “Dentio”!

ZAKAZIVANJE TERMINA