Da li postoji rizik od zračenja prilikom snimanja zuba?

rizik od zracenja prlikom snimanja zuba

Iako snimanje zuba uključuje radijaciju, nivo izloženosti je toliko nizak, da se smatra sigurnim za decu i odrasle. Ukoliko vaš stomatolog koristi digitalno snimanje, umesto starije metode, pomoću foto filmova, onda je rizik od radijacije još manji.

Vaš stomatolog će takođe staviti olovni prsluk, ili zaštitu na vaše grudi, kako bi se sprečila izloženost vaših vitalnih organa. Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, takođe se može koristiti i specijalna ogrlica, koja se koristi kao zaštita. Deca i žene u reproduktivnom dobu ih takođe mogu nositi pored olovnog prsluka.

Trudnoća je izuzetak od ovog pravila. Žene koje su trudne ili koje sumnjaju na trudnoću bi trebalo da izbegavaju sve tipove snimanja, zato što radijacija nije bezbedna za razvoj fetusa.

Priprema za snimanje zuba

Za snimanje zuba nije potrebna nikakva prethodna priprema. Jedino što bi trebalo da uradite je da očistite zube  pre snimanja, kako bi se snimanje obavilo u što boljim higijenskim uslovima.

Sedećete na stolici u stomatološkoj ordinaciji, sa olovnom zaštitom preko grudi. Mašina za snimanje biće pozicionirana do vaše glave, kako bi uslikala vašu vilicu i zube. Neke stomatološke ordinacije takođe imaju odvojene sobe za snimanje.

Tipovi snimanja zuba

Postoji nekoliko tipova snimanja zuba, koji snimaju različite delove vaših zuba, od jednog zuba, do cele vilice.

  • Snimanje grizeći – kod ove tehnike, potrebno je da zagrizete specijalno parče papira, kako bi vaš stomatolog mogao da vidi da li, i u kojoj meri, se krunice na zubima poklapaju. Ovaj metod se uglavnom koristi kako bi se odredila lokacija karijesa između zuba.
  • Okluzalno snimanje – ovaj snimak se radi dok je vaša vilica zatvorena, kako bi se proverilo da li su gornja i donja vilica u liniji. Takođe, pomoću ove tehnike moguće je uočiti razne abnormalnosti u ustima i na nepcu.
  • Panoramsko snimanje – tokom ove vrste snimanja zuba, mašina za snimanje rotira oko glave. Pomoću ove metode, stomatolog može videti stanje vaših umnjaka, napraviti plan za protezu i proveriti da li postoje problemi sa vilicom.

Ekstraoralni snimci se mogu koristiti kada vaš stomatolog sumnja da postoje problemi unutar samih zuba i vilice.

Nakon snimanja zuba

Kada su snimci spremni, vaš stomatolog ih proverava i pronalazi bilo kakve abnormalnosti, ukoliko ih ima. Ako vam u tom trenutku asistent čisti zube, stomatolog može proveriti rezultate nakon što je taj proces završen. Izuzetak je ako postoji neki ozbiljniji problem.

Ukoliko stomatolog pronađe karijes ili bilo koji drugi problem, sledi diskutovanje o mogućim opcijama i tretmanima.