Kako izabrati najbolju četkicu za zube?

Oralna higijena je veoma važna, ne samo iz estetskog razloga, već i zbog celokupnog zdravlja. Najbitniji faktor zdravih zuba i usne duplje svakako jeste održavati ih čistim. Četkica za zube je glavni alat za to, ali kako izabrati najbolju?

Danas, postoji bezbroj varijacija na ovu temu. Obične četkice, električne četkice za zube, mekanih ili pak tvrđih vlakana, od prirodnog materijala, okrugle, uzane itd. Izbor je ogroman, ali koji je onaj pravi?

Najbolja četkica za zube – kriterijumi za izbor

Postoje određene karakteristike na koje treba da obratite pažnju prilikom izbora četkice za zube

Veličina četkice. Imajte na umu veličinu svoje vilice i samih zuba. Na osnovu toga, birajte i veličinu “glave” četkice na kojoj se nalaze vlakna za pranje zuba. Ako je glava premala ili prevelika, četkanje zuba nećete moći da izvedete pravilno.

Vlakna. Danas, uglavnom postoje tri vrste vlakana: meka, srednja i tvrda. Za većinu ljudi, stomatolozi preporučuju mekša vlakna, koja neće oštetiti desni te će sprečiti krvarenje. Jačinu vlakana birajte na osnovu jačine vaših zuba i desni. Ukoliko imate nekih stomatoloških oboljenja, poput paradentoze, izaberite najmekšu četkicu.

Savet stručnjaka. Vaš stomatolog najbolje zna kakvog su kvaliteta vaši zubi. Stoga, ukoliko ne možete da se odlučite, posavetujte se sa njim.

Kratkotrajna ili električna četkica za zube?

Sve dok redovno i pravilno perete zube i četkicom skidate naslage te održavate zdravlje usta, zuba i desni, zapravo je svejedno koju četkicu koristite. U nastavku vam dajemo savete šta da imate na umu prilikom odabira.

Cena. Kao što znamo, električne četkice koštaju više od običnih. Ali neki stručnjaci smatraju da električna četkica bolje čisti zube, pa se, na duže staze više isplati.

Osećaj. Nekim ljudima smeta osećaj vibriranja dok čiste zube električnom četkicom. Drugi ne peru zube preporučenom dužinom od dva minuta kada koriste običnu četkicu. Na kraju dana, izbor zavisi isključivo od vaših ličnih preferencija.

Koja četkica je efektivnija i sigurnija?

Brojne studije pokazale su da ne postoji razlike između električne i obične četkice kada je efektivnost u pitanju. I jedna i druga jednako dobro četkaju zube, ali to zavisi od samog korisnika.

Kada je bezbednost u pitanju ipak, ukoliko imate osetljivije desni, stručnjaci preporučuju standardnu četkicu, sa mekim vlaknima. Električna četkica može delovati agresivno i izazvati krvarenje desni i rane u usnoj duplji.

Najbolja četkica za zube za decu

Dete treba da počne da razvija naviku pranja zuba već pri izlasku prvih mlečnih zubića. Odmah nakon nicanja mlečnih zuba, preporučuje se da se poseti dečiji zubar. Danas, na tržištu postoji bezbroj vrsta četkica za decu, od onih sa oblikom, četkica koje svetle, pa čak i četkice koje sviraju.

Savet je da za dete izaberete četkicu sa mekšim vlaknima i čija glava odgovara veličini vilice i zuba deteta. U proces možete uključiti i samog mališana, da sam izabere četkicu koja mu se najviše dopada.