Krunice – Vrste, primena i cena

Krunica je presvlaka u obliku zuba koja se stavlja na oštećen zub. Mnogi ljudi to nazivaju i kapicom.

Zubne krunice – navlake za zube, mogu da se stavljaju iz nekoliko razloga. Uglavnom, na zub koji je slomljen ili oštećen usled karijesa. Tada plomba ne može da dovoljno zameni zub ili da ga ojača. Krunica može da drži slomljene delove zuba na jednom mestu. Takođe, može da drži i most na mestu. Mogu da se koriste i iz estetskih razloga, da prekriju neravnine ili pigmentaciju zuba.

Krunice mogu da se naprave ranije ili da se naruče u laboratoriji. Prefabrikovane krunice prave se od plastike ili nerđajućeg čelika i mogu da se koriste kao privremena baza, dok se stalna zubna krunica ne napravi.

Vrste krunica za zube – navlake za zube

Vrste krunica za zube razlikuju se po materijalima od kojih se prave:

  • Metalne krunice
  • Zirconijumske krunice
  • Kombinacije porcelana i metala
  • Kombinacije porcelana i zirconijuma
  • Keramičke krunice

Metalne krunice uključuju leguru zlata, ili druge legure (paladijum) kao i bazu metalne legure (nikl ili hrom). One su jače i bolji su izbor za crne zube u odnosu na keramičke krunice. Kombinacija metalnih i procelana ili keramičke krunice su iste boje kao prirodni zubi i tako i izgledaju.

Krunica zuba – Cena

Sve navlake za zube imaju prednosti i mane. Koji tip ćete izabrazi zavisi delom od vaših zuba, a konačan izbor napravićete uz savet zubara. U našoj ordinaciji vrši se ugradnja zubnih krunica svih tipova uz najsavremniju opremu. Cena krunice zavisi od vrste i namene i razlikuje se u zavisnosti od slučaja. Pogledajte kompletan cenovnik stomatoloških usluga. Posetite nas, pregled je besplatan!

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED

Trajanje krunice

Krunice uglavnom traju oko sedam godina. U nekim slučajevima mogu da traju i do 40 godina. U velikom broju slučajeva, ispod krunice, zub zahvati karijes. Zato, održavanje oralne higijene, pranjem zuba i korišćenjem konca za zube, produžićete vek krunice.

Priprema zuba za krunicu

Ako vam je potrebna krunica, možda vam je potreban i tretman kanala. Ovaj tretman je potreban ako je karijes stigao duboko, do samog živca zuba. Pre postavljanja krunice, zubar će morati da napravi temelje koje će je držati. Ono je potrebno ako je velika površina zuba zahvaćena karijesom.

Ugradnja krunice zuba

Da bi postavio krunicu, zubar mora da otvori zub kako bi napravio mesta. Ako ste se odlučili za metalnu krunicu, manje zuba se uklanja, jer su ove krunice tanje od keramičkih. Nakon toga, postoje dva načina za postavljanje trajnih krunica. Većina zahteva dve posete zubaru. Dobićete privremenu krunicu pri prvoj poseti i nosićete je dok se ne napravi prava. Neki zubari imaju mašinu koja pravi sama, pri prvoj poseti zubaru.

Tradicionalni pristup pravljenja krunice zahteva korišćenje instrumenta koji će gurnuti desni od zuba. Tada zubar pravi kopiju zuba koristeći materijal nalik na gumu. Kopija će stajati oko pet minuta, a zatim će je zubar skinuti. Neki zubari danas koriste digitalnu tehnologiju za uzimanje otisaka.

Zubar uzima i otisak ispod i iznad zuba, a cilj je da se uveri da li će krunica zuba pristajati vašem ugrizu.

Otisci se dalje šalju u laboratoriju, gde se krunica pravi. Za to vreme, nosićete privremenu krunicu, koje se uglavnom prave od plastike. One se mogu napraviti unapred ili u laboratoriji ili će to zubar uraditi.

Ove krunice nisu napravljene da dugo traju, ali u nekim slučajevima ona stoji i do godinu dana. Ako je potrebno da duže stoji, najbolji izbor je plastična krunica napravljena u laboratoriji, jer je jača i trajnija od one koju napravi zubar. Privremeni cement koristi se da se krunica zalepi i ne pomera. U pitanju je specijalni materijal koji je napravljen da bude slab i koji se lako skida.

Pri drugoj poseti, zubar će izvaditi privremenu krunicu i testiratu trajnu. Ponekad je potrebno da se krunica ispolira ili da se dodaju završne ispravke pre nego što se postavi. Kada je spremna, trajno se zacementira za zub.

Nakon krunice

Ne bi trebalo da osećate nelagodu ili osetljivost nakon postavljanja krunice. Ali ako zub nema kanal, i dalje ima živac. Možda ćete zato osetiti privremenu osetljivost na hladno. Ako osetite bol prilikom ugriza, kontaktirajte svog stomatologa. To uglavnom znači da se krunica previsoko. Kada grizete, prvo udarate o krunicu i ona mora biti prilagođena, a to se lako rešavva.

Ako primetite tanku tamnu liniju oko desni gde je krunica, imate kombinaciju metala i porcelana, a crna linija upravo je metalni deo. Ovo nije razlog za brigu, sve dok se linija ne pojavi na zubu. U slučaju porcelanskih, ako se ovo desi, krunica se mora zameniti.

Zub sa krunicom zaštićen je od karijesa, osim u predelu oko desni. Zubar će vam prepisati sredstvo za ispiranje zuba u slučaju da su zubi skloni kvarenju. Krunica ne štiti od bolesti desni. U takvim slučajevima konsultuje se parodontolog. I dalje redovno perite zube i koristite konac.

Krunice, naročito porcelanske mogu da puknu. Ponekad je potrebno popraviti ih. Zubar će ih popraviti specijalnim materijalom. Ali ove popravke ne traju dugo, a kada dođe do prečestog pucanja, morate zameniti krunicu.

Ako krunica ne pristaje zubu, moguće je da će cement vremenom biti opran sa zuba. Ipak, krunica neće odmah ispasti. Pod ovim uslovima, bakterija će ući i napraviće karijes. Ako deluje da vam se krunica klima kada žvaćete, ili odećate neobičan miris, obratite se stomatologu.

Krunice ponekad otpadnu. Ovo može da se desi ako se cement skine ili krunica ne pristaje zubu. Ako se to desi, krunicu stavite u plastičnu kesicu i odnesite je zubaru. U većini slučajeva, potrebno je praviti novu krunicu, ali stara može poslužiti kao privremena.

Ako nemate nelagodnosti i ne utiče na izgled, nemojte sami pokušavati da vratite krunicu. Ipak, ukoliko morate, pre toga je dezinfikujte. Čačkalicom očistite rupu od cementa i nečistoča pre nego što stavite krunicu. Vlažnim štapićem za uši isperite rupu. Možete zameniti krunicu privremenim vezivnim materijalom koji se prodaje u apotekama. Kontaktirajte našu ordinaciju i zakažite termin.

ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED