Šta uzrokuje propadanje zuba?

pokvareni zubi propadanje zuba

Propadanje zuba je vodeći uzrok odlaska u bolnicu dece uzrasta 5-9 godina u Srbiji. Ali, to se može sprečiti!

Proces propadanja zuba odnosno karijesa čine krug demineralizacije i remineralizacije. Ono što jedemo i pijemo i kako održavamo oralno zdravlje su faktori koji utiču na propadanje. Karijes nanosi trajnu štetu zubnoj gleđi. Za razliku od dentina, kada se zubna gleđ jednom ošteti, ne može se regenerisati. Karijes i truljenje zuba su među najčešćim zdravstvenim problemima u svetu i vodeći su uzrok prijema u bolnicu dece u Srbiji. Naročito je čest problem među decom, tinejdžerima i starijom populacijom. Ali svako ko ima zube može dobiti karijes, uključujući bebe.

1. Formiranje plaka na zubu

Svaki put kada unosimo hranu, ostavljamo čestice hrane u tankom filmu koji obavija naše zube. Naročito ukoliko unosite puno šećera i hranu koja sadrži puno skroba, ali i ako ne čistite svoje zube pravilno. Kada čestice hrane ostanu na zubima, bakterije se odmah počnu hraniti njima na taj način stvarajući plak. Plak koji se zadržava na vašim zubima se može stvrdnuti u kamenac i tartar ispod ili iznad linije desni. Tartar onemogućava čišćenje plaka i stvara štit za bakterije.

2. Bakterije stvaraju kiselinu

Bakterije koje se hrane plakom stvaraju kiselinu. Kiselina počinje da uništava i odstranjuje minerale sa zubne gleđi. Ova erozija uzrokuje nastanak malih rupa u gleđi-prva faza truljenja. Ova prva faza propadanja zuba se ne oseti, stoga je izuzetno važno da redovno posećujete svog stomatologa radi pregleda, s obzirom na to da početak truljenja zuba počinje pojavom belih i kredastih mrlja. Ukoliko ih rano primetimo, možete promeniti svoje navike, povećati primenu fluora i čišćenja zuba i tako sprečiti propadanje zuba na samom početku. Kada se zubna gleđ istroši, bakterije i kiselina mogu dopreti do sledećeg sloja vaših zuba zvanog dentin. Ovaj sloj je mekaniji od gleđi što znači da se truljenje može lako proširiti.

3. Progresija truljenja zuba

Kada je zubna gleđ kompromitovana, truljenje zuba se nastavlja, a bakterije i kiselina nastavljaju svoj put kroz vaše zube. Ukoliko se ne tretira, truljenje zuba se može nastaviti do sledećeg sloja-unutrašnjeg sloja zuba (pulpa) koji sadrži nerve i krvne sudove. Tada nastaje zubobolja. Pulpa postaje natečena i iritirana bakterijama. S obzirom na to da nema prostora da se otok proširi unutar zuba, nerv je pritisnut što uzrokuje bol. Neprijatan osećaj se čak može rasprostraniti van korena zuba do kostiju zbog čega nastaje apsces.

4. Borba protiv propadanja zuba

Vaša pljuvačka ima težak zadatak neutralisanja kiseline koja uzrokuje propadanje zuba. Možete joj pomoći tako što ćete smanjiti broj napada kiseline na vaše zube redukovanjem učestalog konzumiranja grickalica. Takođe, birajte grickalice koje su dobre za vaše zube i sadrže malo ili nimalo šećera, a izbegavajte i gazirana pića. Što ste više hidrirani, to se bolje vaša pljuvačka može boriti sa truljenjem zuba tako da redovno pijte vodu.

Pokvareni zubi kod dece

Kako da nemate pokvarene zube i sprečite njihovo propadanje?

  • Perite zube pastom sa fluorom nakon obroka i pića.

Perite zube najmanje dva puta dnevno, a idealno nakon svakog obroka koristeći zubnu pastu koja sadrži fluor. Da biste očistili deo između zuba, koristite konac ili interdentalne četkice.

  • Ispirajte usta. Ukoliko vaš stomatolog smatra da postoji rizik razvijanja karijesa, predlažemo upotrebu tečnosti za ispiranje usta koja sadrži fluorid.
  • Redovno posećujte stomatologa. Idite na profesionalno čišćenje zuba i redovne preglede koji mogu pomoći u sprečavanju problema ili njihovom ranom otkriću. Vaš stomatolog vam može predložiti raspored koji vam odgovara.
  • Zalivanje fisura. Zalivanje fisura je process primene posebnog zaštitnog sloja na površinu zadnjih zuba. Ovaj postupak zatvara pukotine odnosno fisure u kojima se skuplja hrana na taj način štiteći zubnu gleđ od plaka i kiseline. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje zalivanje fisura za svu decu predškolskog uzrasta. Ovaj zaštitni sloj može trajati nekoliko godina pre nego što se zameni, ali ih je potrebno redovno proverati.
  • Izbegavajte grickanje i pijuckanje. Svaki put kada jedete ili pijete nešto što nije voda, pomažete bakterijama u usnoj duplji u stvaranju kiseline koja može uništiti zubnu gleđ. Ukoliko grickate ili pijete tokom celog dana, vaši zubi su pod konstantnim napadom.
  • Jedite hranu koja je dobra za vaše zube. Neke vrste hrane i pića su bolji za vaše zube od drugih. Izbegavajte lepljivu hranu koja će se dugo taložiti u pukotinama i jamicama ili operite zube odmah nakon jela. S druge strane, hrana kao što je sveže voće i povrće poboljšavaju lučenje pljuvačke, a nezaslađena kafa, čaj i žvake bez šećera pomažu u otklanjanju čestica hrane.
  • Fluorizacija zuba. Ukoliko ste rizičan pacijent, možemo predložiti periodičnu fluorizaciju zuba ili nanošenje fluorida pomoću specijalnih kašika. Ovo se naročito preporučuje ukoliko ne dobijate dovoljno fluorida kroz fluorisanu vodu za piće i druge izvore ili ukoliko vaše medicinsko stanje utiče na smanjenje lučenja pljuvačke.

Da li imate karijes? Zakažite pregled danas!