Upala desni: 5 znakova na koje treba obratiti pažnju

bolesti desni

Često se može desiti da ukoliko imate neprijatan zadah, vi to poslednji saznate. Pogledajte 5 znakova koji ukazuju na bolesti desni.

1. Krvarenje desni

Bolest desni – gingivitis/paradentoza uzrokovana je prisustvom plaka (zubne bakterije) na površini zuba. Prvi simptom su zapaljene desni koje krvare. U ozbiljnijim slučajevima, desni će krvariti i prilikom dodira. Da li nekada zagrizete hrskavu rolnicu i pritom ostavite krvav trag prilikom zagrižaja? Ili vam desni krvare prilikom pranja zuba? Ukoliko je odgovor da, zakažite pregled desni. Česta je zabluda da će bočica Corsodyl tečnosti za ispiranje usta rešiti problem. Zapravo, Corsodyl ne bi trebalo upotrebljavati svakodnevno jer može uzrokovati razvoj neuglednih braon mrlja na vašim zubima.

2. Konzumirate cigarete

Ovo je pomalo generalizovana izjava, ali s razlogom. Pušenje maskira rane znake bolesti desni kao što je krvarenje i ukoliko se ne tretira, rizikujete da se vaše zdravlje desni pogorša mnogo brže nego kod nepušača. Pušenje slabi imuni sistem vaše usne duplje. Nikotin u duvanu ubija male kapilare u telu uključujući one koji snabdevaju vaša usta.

3. Halitoza (neprijatan zadah)

Bolest desni može biti izvor hroničnog neprijatnog zadaha. Neprijatan zadah je često simptom loše dentalne higijene i često se javlja uz neprijatan ukus u ustima. Može se desiti da ukoliko imate halitozu, vi budete poslednja osoba koja će to primetiti. Ukoliko vas ovo brine, vaš stomatolog ili higijeničar će vam dati objektivno mišljenje. Bitno je eliminisati dentalnu higijenu kao uzrok ovog problema jer ukoliko nije u pitanju bolest desni, možda se radi o gastrointestinalnom problem.

4. Otečene, bolne desni

Zdrave desni su blago pink boje i imaju teksturu poput narandžine kore. Ukoliko su vaše desni jarko crvene, a koža deluje zategnuto i otečeno, moguće je da se radi o zapaljenju kao reakciji na bakterije koje utiču na upalu desni. Otečene desni su često bolne na dodir i mogu pulsirati dok žvaćete hranu i boleti nakon jela.

5. Zubi deluju duži i neki su i klimavi

Vremenom se vaše desni prestaju boriti s plakom i bakterijama i počnu se povlačiti od uzroka zapaljenja-često neprimetno ukoliko se ne pazi. Kao rezultat, ligamenti i kost oko vaših zuba polako nestaju. Možda ste primetili da su vam zubi postali duži nego što su bili ili da razmak između vaših zuba postaje sve veći i podseća na tamne trouglove. Nažalost, nakon ovoga, veza je izgubljena i teško se ponovo uspostavlja bez hiruške procedure. U slučajevima gde je do povlačenja desni došlo zbog agresivnog pranja zuba, moguće je ovo ispraviti hiruškim putem. Ukoliko je do ozbiljnog povlačenja desni došlo zbog upale, moguće je maskirati problem gingivalnom oblogom.