Karijes – šta je, koji su simptomi i kako se leči

kako se leci karijes

Popravka zuba može biti jako neprijatna, pogotovo ako ste osoba koja ima strah od zubara. Zbog toga je prevencija bolesti zuba jedan od najboljih načina da se izbegne bolan proces popravke.

Kao najčešći problem kod zuba izdvaja se karijes, odnosno proces slabljena i raspadanja zuba. Danas ćemo govoriti o tome šta je tačno karijes, koji su simptomi, kako se leči, i koje mere prevencije sprovesti, kako bi šanse za formiranje karijesa bile minimalne.

Šta je karijes?

Karijes je oštećenje na zubu, koje se moće desiti kada bakterija koja izaziva propadanje zuba ispusti kiseline koje napadaju gleđ, što može dovesti do male rupice u zubu, koja, ukoliko se ne leči, može dovesti do infekcije i jakih bolova, pa čak i do umiranja samog zuba.

Niko nije bezbedan od karijesa. Može se pojaviti u svim uzrastima, bilo da je reč o detetu, ili o potpuno odrasloj osobi.

Uzroci pojave karijesa

Kada bakterija koja izaziva propadanje dođe u kontakt sa šećerom ili ostacima hrane i pića, oni zajedno formiraju kiselinu, koja napada zubnu gleđ, tako što prouzrokuje smanjenje mineralnih supstanci u njoj.

Ovo se može desiti ako često jedete i pijete pića puna šećera. To dovodi do toga da se ovaj ciklus ispuštanja kiseline ponavlja, i tokom određenog vremena, gleđ slabi i stvara se šupljina, odnosno karijes.

posledice karijesa i simptomi

Simptomi

Na početku propadanja zuba, obično nema nikakvih simptoma. Međutim, kako se ovaj proces nastavlja, može izazvati bol u zubu, ili osetljivost na toplotu, hladnoću, ili slatko. Ako se to nastavi bez lečenja, zub postaje inficiran i pojavljuje se gnoj, što može dovesti do bolova, oticanja zuba, pa i groznice.

Karijes može da se primeti tokom regularnih kontrola kod zubara. U ranoj fazi, može da izgleda kao bela mrlja na zubu. Ako nastavi da se širi, mogu se primetiti tamne mrlje ili tačkice, odnosno rupucie u zubu.

Pored toga, zubar može da samim dodirima proveri da li postoje meki ili lepljivi delovi, ili čak da snimi zub, što može prikazati uzrok propadanja.

Kako se leči karijes?

Najčešći način lečenja karijesa jeste da se zub očisti i šupljina koja je nastala popuni sa fluidnim materijalom, koji ispušta jone fluora, koji imaju za cilj da spreće dalje širenje karijesa. Ako je karijes u odmakloj fazi, ali još uvek nije stigao do živca, koristi se lek koji je baziran na kalcijum-hidroksidu, čiji je zadatak da regeneriše zub.

Prevencija karijesa

Najbolji način da se zaštitite od negativnih efekata koje karijes donosi sa sobom, jeste njegova prevencija. Ima raznih načina za prevenciju karijesa, ali najbitniji su:

  • Upotreba antibakterijske tečnosti za ispiranje usta
  • Redovno i pravilno pranje zuba
  • Upotreba interdentalne četkice, kao i konca za zube
  • Smanjena upotreba slatkiša i preparata koji u sebi sadrže velike količine šećera
  • Upotreba fluorida za jačanje zuba

Ukoliko se pak, desi da primetite neke od simptoma karijesa, ne ustručavajte se da posetite svog stomatologa, pre nego što bude kasno.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte i trudićemo se da odgovorimo na sva vaša pitanja u što kraćem roku.