Koliko traju interdentalne četkice i kako se koriste?

Osnovna dentalna higijena pored upotrebe obične četkice minimum dva puta dnevno podrazumeva i obavezno korišćenje konca i/ili interdentalne četkice. Zašto?! Krunica zuba ima pet strana. Obična četkica za zube lako može oprati tri strane, ali ne i one dve stranice koje su u kontaktu sa susednim zubima tj. taj prostor ispod kontakta dva zuba. Za to nam služi konac ili interdentalna (međuzubna četkica).

interdentalne cetkice za zube

Ukoliko se taj prostor ne čisti redovno (uveče posle pranja običnom četkicom) sakupljaju se prvo meke naslage koje vremenom prelaze u tvrde naslage tj. kamenac. Kamenac može da ukloni samo stomatolog sa ultrazvucnim aparatom. Međutim, kamenac nije samo ono što vi možete da vidite. On može da bude skriven i ispod desni i to najčešće upravo između zuba. Tako nastaje upala desni, pa parodontopatija, a i karijes zuba.

Kada koristiti konac,a kada interdentalnu četicu?

Konac mogu da koriste najčešće mlade osobe kod kojih je očuvan potporni aparat zuba, tj. nemaju parodontopatiju. Naravno bitno je da znaju da ga koriste pravilno da ne bi povredili svoje desni.

Pogledajte još: Kako izabrati četkicu za zube

Kada nastupi parodontopatija prelazi se na interdentalnu četkicu. Koju veličinu i na kojim mestima treba da je koristite određuje vaš stomatolog. Naravno pre početka korišćenja treba ukloniti sve meke i tvrde naslage(kamenac), jer ako je ostalo kamenca između zuba nećete moći proći sa interdentalnom četkicom. Mozda ćete morati da koristite različite veličine četkice, jer su prostori između zuba drugačiji. Držači četkica mogu biti različite dužine, pa ako vam je teško da pristupite zadnjim zubima koristite duže držače.

Na samu interdentalnu četkicu ne morate stavljati pastu za zube. Koliko dugo će vam trajati jedna četkica zavisi od vaše tehnike korišćenja i da li ste pogodili veličinu četkice. Ona ne treba da prolazi isuviše lako, a ni tako da morate da upotrebite silu. Način upotrebe interdentalne četkice mozete pogledati na linku.