Bruksizam – škripanje zuba

Mnoga klinička ispitivanja koja se bave bruksizmom – škripanjem zuba pokazala su da preko 90 % populacije u toku svog života ima simptome koji mogu uticati na poremećaje u viličnom zglobu i oštećenje zuba.

skripanje zubima bruksizam

Znaci bruksizma su ljudske aktivnosti i navike koje često rade nesvesno poput stiskanja i škripanja zubima, a koje nisu povezane sa pokretima žvakanja hrane. Zapravo, pritisak koji mišići prenose na zube je mnogo jači od onog koji nastaje u toku žvakanja hrane tokom obroka što može dovesti do ozbiljnih posledica na zube.

Nepravilan položaj zuba u vilici, stres, konzumiranje veće količine alkohola i kofeina, napetost i depresija su samo neki od faktora koji mogu prouzrokovati bruksizam. Dalje trošenje zuba možemo sprečiti nošenjem posebnih tankih folija tokom noći, koje se izrađuju u modernim stomatološkim ordinacijama.

Uzroci i simptomi bruksizma – zašto škripimo zubima?

Uzrok bruksizma je često multikauzalan, što znači da može biti povezan sa više različitih faktora.  Opterećenost poslom, uzimanje određenih antidepresiva, porodične obaveze i problemi vrlo često utiču na povećani stres i napetost. Negativne emocije se prikupljaju i manifestuju kroz škripanje zuba, što je česta pojava u modernom i ubrzanom načinu života.

Pogledajte još: Upala desni – kako je lečiti?

Nepravilan raspored i položaj zuba u vilici takođe može uticati na nepravilan zagrižaj i škripanje zuba. Ova pojava je česta kod male dece kada počinju da im rastu stalni zubi.  Bruksizam zuba može se dogoditi kod dece koja doživljavaju stres ili probleme u školi, tako da je poseta stomatologu vrlo bitna ukoliko primetite da deca stiskaju zube tokom noći.

Posledice škripanja i stiskanja zuba su osećaj glavobolje i bolovi prilikom žvakanja hrane. Zubi vremenom postaju osetljivi na toplo i hladno, kao i na kiselo i slatko. Javlja se osećaj napetosti viličnog zgloba i mišića, odnosno nelagodnosti u predelu uha prilikom žvakanja čak i mekane hrane.

Zubi postaju osetljivi, slabi i skloni lomljenju. Posledice mogu biti pukotine na gleđi, ispadanje plombi, oštećenje unutrašnje strane obraza i smanjena visina i obim zuba. Ukoliko se bruksizam ne leči na vreme, trošenje zuba dovodi do nepravilnog zagrižaja i može dovesti do promene fizionomije lica.

Vrste bruksizma

Parafunkcija je aktivnost koja niije uobičajna za određeni deo ljudskog organizma, u ovom slučaju zuba. Bruksizam se najčešće dešava tokom noći dok spavamo – noćni bruksizam.

Ljudi koji imaju bruksizam često toga nisu svesni sve dok ih neko iz njihovog okruženja upozori da proizvode glasne i neprijatne zvukove škripanja zubima u toku sna. Uglavnom je uobičajna pojava kod osoba koje su aneksiozne, hiperaktivne ili su perfekcionisti.

Pogledajte još: Šta treba da znate o zubnim krunicama

Međutim, škripanje zuba se može nesvesno dešavati u toku dana i onda se odnosi na dnevni bruksizam. Česta pojava je stiskanje zuba tokom fizičkih aktivnosti, grickanje noktiju ili olovke tokom učenja.

Folije protiv škripanja zuba

Stomatolog tokom stručnog pregleda može lako primetiti na osnovu istrošene gleđi zuba da se radi o bruksizmu. Gleđ je obično istrošena na griznim površinama i vidljiv je dentin, unutrašnji sloj zuba koji se nalazi ispod gleđi.

bruksizam folije

Na osnovu simptoma koje pacijent ima, u našoj stomatološkoj ordinaciji se pristupa lečenju i najvažniji korak je izrada folije za spavanje – silikonski splint za zaštitu zuba. To je jedostavna procedura i podrazumeva prvo uzimanje otisaka donje i gornje vilice pacijenta. Na osnovu otisaka se izliva njihov model na koji se posebnim uređajem adaptira plastična prozirna folija.

Preporuka je da se folije nose tokom noći. Nošenje folija je prijatno i ne izaziva nikakve smetnje pošto prekrivaju samo površinu zuba. One sprečavaju direktan kontakt gornjih i donjih zuba, a sa time i njihovo trošenje ukoliko dođe do nesvesnog škripanja u toku noći.

Pročitajte još: Kada se koriste zubni implanti

Folije su lagane i mekane, tako da pacijenti ne treba da brinu da će njihovo nošenje ometati san. Izrada folija za spavanje se preporučuje kako kod pacijenata sa prirodnim zubima, tako i kod pacijenata koji imaju mostove i keramičke krunice.

Stomatolog će pacijentu tokom narednog termina predati folije i objasniti kako i koliko dugo se nose, kao i način kako funkcioniše njihovo održavanje. Već nakon mesec dana nošenja zubnih folija su primetne promene u vidu stabilizacije donje vilice i opuštanja mišića koje doprinose manjem osećaju bola u viličnim zglobovima, a nova oštećenja na površini zuba neće postojati.

Pogledajte još: Nevidljive proteze za zube

Ukoliko pacijent ne potraži na vreme pomoć rešavanja bruksizma, škripanje i stiskanje zuba će se nastaviti. To može dovesti do potrebe za ozbiljnom protetskom rekonstrukcijom cele vilice koja se odnosi na lečenje, izradu keramičkih navlaka, pa i nadogradnju zuba.

Patitte od bruksizma i potrebna vam je pomoć?