Na koji način duvanski dim utiče na propadanje zuba?

 

duvanski dim je uzrok propadanja zuba

O štetnosti duvanskog dima verovatno ste već čuli previše puta. Pušač ste i imate bar nekoliko godina pušačko staža. Već Vam je poznato da pušenej narušava zdravlje krvnih sudova i povećava rizik od srčanog udara. Postoji nešto što možda niste znali i o čemu se ne priča toliko a to je kako pušenje utiče na zdravlje usta i zuba.

Skrenućemo Vam pažnju na značaj zdravlja Vaših usta i zuba i na promene koje nastaju u Vašoj usnoj duplji zbog konzumiranja cigareta. Možda ćete nakon čitanja ovog teksta razmotriti da smanjite broj cigareta koje dnevno konzumirate.

Uticaj duvanskog dima na zdravlje zuba

Duvanski dim je složena mešavina više hiljada različitih sastojaka, od kojih je preko 250 štetno po zdravlje a 60 kancerogeno. Neke od ovih supstanci su dobro poznati otrovni arsenik i karbon monoksid. Pored navedenih „otrova“, cigareta sadrži i, možda u ovom slučaju najopasniji – nikotin, koji zapravo stvara psihičku i fizičku zavisnost od cigareta.

Podaci govore da jedna cigareta u proseku sadrži oko 20mg nikotina, a da se prilikom pušenja inhalira oko 2 mg nikotina po popušenoj cigareti. Letalana doza nikotina je 1 mg na kilogram telesne težine. Inhalirani nikotin manjim delom se resorbuje već u bukalnoj i sluzokoži gornjih disajnih puteva, a kompletna resorpcija obavlja se u plućima

Sastojci duvanskog dima deluju na male krvne sudove, sistemski deluju na smanjenje imuniteta, ali smanjuju imunitet i lokalno – u ustima, deluju i na zubni plak i njegovu strukturu. Hajde da vidimo kako do svega toga dolazi.

Termički i hemijski efekti sagorevanja duvana su uzrok promena na zubima i na sluzokoži usne duplje. Što je veći broj popušenih cigareta, to je veći broj “pušačkih” promena, među kojima su: duvanske pigmentacije, neprijatan zadah, nikotinsko nepce, obložen jezik, poremećaj čula ukusa, abrazija zuba, ljuštenje epitela oralne sluzokože.

Pušenje uzrokuje tamne naslage na zubima

Pušenje uzrokuje nastanak tamnih pigmentacija na zubima a u nekim slučajevima dolazi do potpune promene boje zuba koja narušava estetiku.

Loš zadah vrlo često nastaje zbog cigareta, specifičan neprijatan zadah “useliće” se u Vaša usta i vrlo verovatno da nećete moći ni savršenom higijenom da ga neutrališete. Kako do toga dolazi? Katran i nikotin iz cigareta se sakupljaju u usnoj duplji koje dovodi do tog specifičnog „pušačkog zadaha“. Kao posledica pušenja vrlo često nastaju i oboljenja desni koja dodatno pojačavaju loš zadah.

Pušenje uzrokuje pojačavanje dentalnog plaka u ustima , kao i promenu boje plaka i stvaranje specifičnog zadaha. Zbog nakupljanja dentalnog plaka nastaje karijes zuba.

Duvan može značajno uticati na ćelijsku strukturu desni. Zbog pada imuniteta koji smo već pomenuli, dolazi do promena i u imunom odgovoru desni koje postaju manje otporne na dejstvao bakterija iz zubnog plaka, dolazi do oboljenja desni čime se otvara put za dalji prodor infekcije i do upale desni. Svaka upala desni je “otvoreni put” prodora infekcije ka koštanom tkivu i razvoju parodontopatije. Dokazano je da su pušači podložniji nastanku parodontopatije.

Parodontopatija je oboljenje u kome je narušena struktura kosti koja drži zub, kost se postepeno smanjuje i na kraju u potpunosti gubi zbog ovoga kao posledica parodontopatije dolazi do gubitka zuba. Kada dođe do povlačenja desni dolazi i do osetljivosti zuba na hladno, toplo ili na zagrižaj ako je upala desni jako izražena.

Najopsanija posledica konzumiranja cigareta je pojava tumora u usnoj duplji. Za njih je specifično da se javljaju u različitim formama i na različitim tkivima, a vrlo često se otkrivaju u odmaklim stadijumima.

Postoje brojne posledice na sve prirodne strukture u ustima zbog duvanskog dima, međutim postoje i posledice koje mogu ugroziti stomatološke terapijske procedure.

Zbog uticaja na krvotok cigarete smanjuju zarastanje rana nakon oralnohirurških intervencija, a zbog slabijeg imuniteta postoji veći rizik od infekcije rane.

Pušači imaju veći rizik za neuspeh implantološke terapije. Duvanski dim deluje na vezivno tkivo i kost oko zuba i time usporava postoperativni tok. Pušenje uzrokuje resorpciju kosti i usporava zarastanje okolnih tkiva, što je od izuzetne važnosti kod oporavka nakon ugradnje implantanta.

Kada sve ovo znate, možda je vreme da razmislite o promeni nekih životnih navika. Naše telo nije večno i sve ćelije našeg tela pamte sve što im omogućavamo, ili onemogućavamo, način na koji se odnosimo prema sopstvenom zdravlju. Svaki deo našeg tela je bitan za normalno i uravnoteženo funkcionisanje čitavog organizma. Ostaviti pušenje nije lako. Ali, milioni ljudisu već uspeli u tome. Ono što je potrebno su odluka, vlastita želja, ohrabrenje i podrška. Možda možete smanjiti broj cigareta koje biste konzumirali danas i tako omogućite malo više kiseonika svojim ćelijama sutra.