Odlazak kod zubara u doba korona virusa

Globalna pandemija prouzorkovana korona virusom uticala ja gotovo na sve aspekte naših života, pa tako i na odlazak kod zubara. Stomatološki zahvati su vrlo bitni za očuvanje zdravlja pacijenata i iz tog razloga ih ne smemo zanemariti.

odlazak kod zubara u doba korone

Kako bi se osećali zdravo i sigurno neophodna je redovna poseta stomatološkoj ordinaciji. Strah od odlaska kod zubara u doba korona virusa ne treba da postoji, stomatološke ordinacije su preduzele sve potrebne mere i zaštite, da se pacijenti kao i zaposleni u ordinaciji osećaju bezbedno prilikom posete.

Zdravi zubi i lep osmeh su prioritet naše lične higijene, a poseta stomatologu obaveza prema samom sebi i stvar opšte kulture.

Pogledajte još: Škripanje zuba – kako ga se rešiti?

Zubi ne biraju momenat kada će zaboleti, lose navike lične higijene mogu dovesti do oštećenja zuba, lošeg zadaha i propadanja desni. Redovna poseta stomatologu treba da bude i u doba korona virusa važna za vaše zdravlje zuba i celog organizma.

Zakažite svoj termin

U promenjenim uslovima rada koje je pandemija izazvala, stomatološka ordinacija se brzo prilagodila i uvela niz novih bezbednosnih mera. Zakazivanje termina i najava dolaska putem email-a ili telefonskim putem je neophodna u stomatološkoj ordinaciji.

Tačno definisan raspored termina doprinosi maloj verovatnoći da se pacijent zarazi prilikom dolaska i gužve u čekaonici ne postoje.

Pogledajte još: Nevidljive proteze za zube

Prilikom najave dolaska potrebno je opisati tegobe kako bi osoblje ordinacije moglo da proceni koliko će trajati vaš zahvat i kako bi imalo vremena da omogući pripremu potrebne opreme i instrumenata.

Tokom zakazivanja pacijenti dobijaju sve potrebne informacije o protokolu i ponašanju, kao i o sigurnosnim merama koje će biti preduzete. Poštovanje tačno definisanog i zakazanog vremena termina je neophodno, kako bi izbegli susrete sa drugim pacijentima.

Poštujte mere zaštite

Kako bi se osećali bezbedno, bitno je da zaštitimo sebe i druge. Na ulazu u stomatološku ordinaciju potrebno je staviti zaštitnu masku. Dobra higijena ruku je najvažnija zaštita za pacijenta i stomatologa, potrebno je prati ruke sa sapunom i trljati najmanje 20 sekundi.

Pogledajte još: Kako se rešiti kamenca na zubima?

Na infopultu ordinacije se nalaze sredstva za dezinfekciju ruku. Prilikom čekanja potrebno je da pacijenti obaveste zaposlene ukoliko imaju blaže simptome koji se mogu dovesti u vezu sa korona virusom.

Prostorije ordinacije se redovno dezinfikuju pre i nakon poseta. Tokom termina pacijenti će primetiti da zaposleni u ordinaciji nose zaštitnu opremu. Pored standardne opreme na koju su navikli i koja podrazumeva rukavice, maske i vezire, mogu videti da osoblje nosi i navlake na cipelama i kape koje štite njihovu radnu odeću.

Svi instrumenti, stolice i radne površine se dezinfikuju i sterilišu redovno u toku dana, što se podrazumevalo i pre pandemije korona virusa. Pacijenti nemaju razloga za strah od mogućnosti da se zaraze korona virusom, pošto se u stomatološkoj ordinacijie poštuju sve higijenske mere koje su dodatno i pojačane zbog njihove maksimalne sigurnosti.

Pogledajte još: Sve o karijesu na jednom mestu – simptomi i lečenje

Preporuka je da tokom pandemije korona virusa pacijenti obavljaju plaćanje usluga u stomatološkoj ordinaciji beskontaktno putem kartica, kako bi izbegavali kontakt sa gotovim novcem.

Odlazak kod zubara nakon preležanog korona virusa

Činjenica je da postoji direktna povezanost između zdravlja zuba i celog organizma. Promene u krvnim sudovima tokom i nakon preležanog korona virusa mogu imati uticaj na zube, desni, jezik, pa i na celu usnu duplju.

Bolesti desni dovode do krvarenja, prouzrokuju neprjatan zadah i mogu uticati na gubitak zuba. Održavanje zdravlja zuba i redovni pregledi su neophodni nakon preležanog korona virusa, kako bi stomatolog pratio stanje u usnoj duplji.

Zakažite vaš termin i ulepšajte osmeh

Ukoliko postoje pacijenti koji se dvoume i odlažu dolazak kod stomatologa, ne treba da pomeraju termine i čekaju da pandemija korona virusa prođe, već da osećaju nestrpljenje zbog posete ordinaciji kako bi uradili popravke i ulepšali svoje zube. Odlazak kod zubara u doba korona virusa je neophodna medicinska usluga, pogotovo ukoliko pacijenti osećaju neprijatnosti, bol, osetljivost desni i zuba.

Nerešeni problem u usnoj duplji ne treba da čeka bolje vreme, već ga treba odmah sanirati. Pored vrhunske usluge, zaštita pacijenata i tima naše stomatološke ordinacije je na samom vrhu lestvice prioriteta.

Iako osmeh pacijenata je trenutno sakriven ispod zaštitnih maski, zaposlenima u našoj stomatološkoj ordinaciji je uvek drago što mogu opet da ga vrate na vaše lice.