Vrste plombi i njihova primena

zubne plombe

Zašto su nam uopšte potrebne plombe?

Zubna tkiva su specifična i jedinstvena u našem telu. Ova tkiva su čvrsta i istrajna, omogućavaju nam da normalno uzimamo hranu da je usitnjavamo i žvaćemo. Međutim, kada dođe do narušavanja ovih tkiva ona postaju porozna i kvare se- to je zubni karijes.

Jako je bitno da zubna tkiva na vreme budu zamenjena i zub vraćen u funkciju. Naš osmeh i zubi su takođe bitan deo estetske kompozicije i toga kako sebe doživljavamo. Savremena stomatologija teži estetskom savršenstvu. Zato je jako važno kakve plombe pravimo

Oduvek ste se pitali kakve plombe postoje šta se dešava sa njima u Vašim ustima- potrudićemo se da Vam što detaljnije objasnimo sve.

Funkcija zubne plombe

Zubna plomba je ispun koji se postavlja prilikom popravke zuba, na oštećeni ili polomljeni deo zuba i defekt na zubu uzrokovan karijesom. Ispuni  koji oponašaju prirodan izgled i boju zuba smatraju se estetskim ispunima. U modernoj stomatologiji to su kompozitni materijali. Ovakvi ispuni Vama su poznati kao “bele plombe”.

Postavljanje plombe mora da zadovolji funkcionalne i estetske zahteve i da pri tome ne naruši harmoniju oralne sredine. Plomba ne sme biti prevelika, ne sme pritiskati desni niti imati oštre ivice i hrapave površine. Zato je jako bitna tehnika postavljanja i modelovanje plombe. Potrebno je da plomba što bolje imitira anatomiju samog zuba- da bude onakva kakav je zub bio pre nego što se pokvario.

Pogledajte još: Šta uzrokuje propadanje zuba?

Izuzetno je značajno da plomba bude glatka, jer sve hrapave površine nakupljaju zubni plak i stavraju pogodno mesto za rast i razvoj bakterija koje kasnije dovode do upale desni.

Osim tehnike postavljanja plombe jako je bitno šta postavljamo. Materijali koji se koriste za izradu estetskih plombi su kompoziti. Savremene tehnologije unapredile su karakteristike kompozitnih materijala pojačale njihovu izdržljivost, mehanička ali i estetska svojstva.

Ovi materijali optičkim svojstvima imitiraju prirodni zub zbog čega se u potpunosti ili gotovo u potpunosti mogu uklopiti u preostali deo zuba i vratiti mu prirodan izgled. Mehanička svojstva kompozita dovedena su do potpuno zadovoljavajućeg nivoa te on može imitirati i bočne zube. Ispod kompozitnog ispuna postavlja se podloga, za to se koristi glas jonomer cement to je materijal koji se hemijski vezuje za zub i štiti zubnu pulpu.

Sećate se “ crnih plombi”- da vidimo šta možemo da Vam kažemo o njima

Ranije su se za restauraciju zuba koristile amalgamske plombe, one su Vam poznatije kao “Crne plombe”. Po svom sastavu dentalni amalgami su legura žive sa srebrom, kalajem, bakrom i cinkom.

Kada su počele da se koriste “crne plombe”?

Prvi podaci o prvoj primeni amalgamskih plombi u Evropi beleže prvu primenu amalgama u Francuskoj 1774.godine. U Sjedinjenim američkim državama, amalgam se koristi od 1826.godine i to isključivo kao legura žive i srebra.

Amalgamske plombe kao restaurativni materijal imaju neke pozitivne karakteristike. One se odlikuju vrlo velikom čvrstoćom, trajnošću i relativno jednostavnim korišćenjem. Stepen trošenja imaju sličan kao i zubna supstanca. Međutim, ono što je najveći nedostatak jeste ćinjenica da amalgam ostvaruje isključivo mehaničku vezu sa zubom- da bi plomba dugo stajala mora se ukloniti velika količina zubne supstance čak i ako nije zahvaćena karijesom.

Poglčedajte još: Kako duvanski dim utiče na propadanje zuba?

Savremena konzervativna stomatologija je minimalno invazivna, uklanja se samo deo zuba koji je zahvaćen karijesom, tako da se samo kompozitnim plombama može postići minimalno invazivna preparacija zuba.

Veliki nedostatak amalgama je i estetika, crne plombe ne mogu delovati estetski. Kao i rizik po zdravlje koji mogu nositi legure žive.

Kada su se pojavile „bele plombe“?

Kompozitni materijali su se pojavili 1980-ih godina i bili su prava revolucija, pogotovo na polju estetike. Međutim, ubrzo je primećeno da prvi materijali nisu imali potrebnu čvrstoću. Upravo zato su proizvođači kompozita radili na unapređenju njihovih karakteristika. Za trajnost i čvrstoću ovih materijala jako je bitna veličina čestica kao i visok procenat punjenja.

Možemo slobodno reći da su savremeni materijali fizički otporni upravo zbog unapređenih osobina i da smo svedoci stalnog unapređenja u proizvodnji materijala u poslednje vreme.

Pogledajte još: Da li šećer uništava zdravlje zuba?

Tako da se zahvaljujući savremenim tehnologijama izrade najrazličitijih kompozitnih materijala njihova svojstva  iz godine u godinu poboljšavaju, na tržištu su dostupni kompoziti koji su otporni, mehanički zadovoljavajući i estetski identični prirodnom zubu. Ovi materijali mogu se koristiti za ispune na prednjim zubima ali i za ispune na bočnim zubima, jer mogu prihvatati i prenositi pritisak žvakanja identično kao i prirodni zub.

U našoj ordinaciji imamo puno poverenje u kompozitne materijale, višegodišnja praksa sa nizom pozitivnih kliničkih iskustava koju imamo govori u prilog ovome. Ukoliko vam je potrebna ugradnja zubne plombe ili zamena stare, budite slobodni da nas kontzaktirate.